Prehrana i zdravlje
NJEGA I SKRB ZA TJELESNI RAST
I ZDRAVLJE VAŠE DJECE
PREHRANA DJECE U VRTIĆU:
Zdrava prehrana u našem vrtiću obuhvaća zdravstvene, kulturološke i obrazovne elemente, te se kroz njih i planira:
- Izrada jelovnika prema Standardima kojima se utvrđuju potrebne dnevne energetske i prehrambene tvari za djecu – izrađuje se tjedno
- Dnevni raspored obroka: doručak je klizni
od 8-9 sati - vrijeme ručka ovisi o dobi i potrebama djece - počinje u 11 sati u jaslicama do 12,30 u starijim vrtićkim skupinama; svakodnevno svježe voće u 10 sati
- Kvaliteta i kvantiteta obroka: redovita analiza hrane od strane Zavoda za javno zdravstvo (analiza energetske vrijednosti, bakterijska ispravnost hrane i prostora)
- Suradnja sa roditeljima na poboljšanju prehrane kroz individualne razgovore, informiranje o aktivnostima u svezi zdrave prehrane, ankete, razmjena informacija (razmjena recepata...)
- Suradnja s drugim obrazovnim institucijama, proizvođačima hrane, Udrugama za poboljšanje kvalitete življenja i drugim vrtićima na poboljšanju prehrane
Pravilnom, kvalitetnom, raznovrsnom i kontroliranom prehranom štitimo zdravlje djece, te osiguravamo njihov optimalan rast i razvoj.
PREVENTIVNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA:
U skladu s Godišnjim planom i programom rada poseban naglasak je na unapređivanju kvalitete njege, odgoja i zdravlja djece.
Osnovni uvjet za zdravlje djece postignut je organiziranjem higijensko-zdrastvenih uvjeta unutarnjeg i vanjskog prostora.
Preventivna zdrastvena zaštita redovito se odvija u vidu trijaže i suradnje odgajatelja, roditelja i vanjskih suradnika (pedijatra, epidemiologa i drugih potrebnih stručnjaka).
I ZDRAVLJE VAŠE DJECE
PREHRANA DJECE U VRTIĆU:
Zdrava prehrana u našem vrtiću obuhvaća zdravstvene, kulturološke i obrazovne elemente, te se kroz njih i planira:
- Izrada jelovnika prema Standardima kojima se utvrđuju potrebne dnevne energetske i prehrambene tvari za djecu – izrađuje se tjedno
- Dnevni raspored obroka: doručak je klizni
od 8-9 sati - vrijeme ručka ovisi o dobi i potrebama djece - počinje u 11 sati u jaslicama do 12,30 u starijim vrtićkim skupinama; svakodnevno svježe voće u 10 sati
- Kvaliteta i kvantiteta obroka: redovita analiza hrane od strane Zavoda za javno zdravstvo (analiza energetske vrijednosti, bakterijska ispravnost hrane i prostora)
- Suradnja sa roditeljima na poboljšanju prehrane kroz individualne razgovore, informiranje o aktivnostima u svezi zdrave prehrane, ankete, razmjena informacija (razmjena recepata...)
- Suradnja s drugim obrazovnim institucijama, proizvođačima hrane, Udrugama za poboljšanje kvalitete življenja i drugim vrtićima na poboljšanju prehrane
Pravilnom, kvalitetnom, raznovrsnom i kontroliranom prehranom štitimo zdravlje djece, te osiguravamo njihov optimalan rast i razvoj.
PREVENTIVNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA:
U skladu s Godišnjim planom i programom rada poseban naglasak je na unapređivanju kvalitete njege, odgoja i zdravlja djece.
Osnovni uvjet za zdravlje djece postignut je organiziranjem higijensko-zdrastvenih uvjeta unutarnjeg i vanjskog prostora.
Preventivna zdrastvena zaštita redovito se odvija u vidu trijaže i suradnje odgajatelja, roditelja i vanjskih suradnika (pedijatra, epidemiologa i drugih potrebnih stručnjaka).

ZDRAVLJE:
Kao primarni zadatak na zaštiti zdravlja je svakako rad na prevenciji koji se očituje u nizu mjera:
- jačanje dječjeg organizma
- tjelesno vježbanje
- svakodnevni boravak na zraku
- zdrava prehrana
- zadovoljavanje osnovnih bioloških potreba
(potreba za jelom i vodom, boravak na zraku, potreba za odmorom...)
- praćenje tjelesnog rasta i razvoja
- antropometrijska mjerenja
- usvajanje kulturno higijenskih navika
- briga o vanjskom okolišu
- redovito provjetravanje prostorija